20 April 2012

Poring Hot Spring-Ranau Sabah

Dicarutkan oleh muCux pada ketika Friday, April 20, 2012


Salam Dunia yang Fana
Terus melangkah ke tempat menarik seterusnya di Sabah! 
Papan Tanda bayaran yang di kenekan
Poring Hot Spring yang terletak di Ranau. Setakat hari ini poring Hot Spring di Ranau ni adalah poring yang lain dari lain yang pernah aku pergi tapi aku baru pergi 3 4 tempat je pun. 

Apa yang menarik kat poring di Ranau nie ialah dia bukan sahaja tempat air panas semulajadi malah kat situ ada jugak ada TropicalGarden, Orchid Center, Taman Rama-Rama, Canopy Walkway dan WaterFall. Aku takde la pergi semua tempat-tempat di atas Kita orang satu family cuma try Canopy Walkway ja walaupun mak aku seorang yang gayat.  

Nak Mendaki menuju ke Canopy Walkway tu aku tak pasti jumlah jaraknya tp yang aku tahu berpeluh ketiak aku weih. Mula-mula aku confident je masa mendaki tapi letak ja kaki kat canopy walkway tu zurpppppppp darah terus naik sampai kat kepala tetibe serta merta aku rasa nk terkucil tahap kat ujung2 tanduk puas aku kepitttttt jangan bg terkeluar, kaki pulak dah mula ketaq tapi berlakon cool malu kat jantan-jantan Sabah kat belakang kita orang tu. 1st laluan tak panjang sangat 2nd laluan panjang sikit 3rd laluan mak aiiiii panjangnya serius mulut aku tak berhenti selawat n mengucap takut tetiba tali tu putus alhamdulillah selamat sampai :) 


 
 Masa nie tgh pujuk mak untuk naik 
Macam-macam stail pujuk ada 
Setelah 15minit pujuk akhirnya mak kata ok :)

Tiket masuk ke Canopy Walkway
Rm3.00 utk pemegang Mykad
Dibuka dari jam 8am sampai 4pm
Bayaran masuk untuk yang lain aku xpasti

 Permulaan mendaki bermula

 Permulaan Canopy Walkway bermula

 Tak silap aku nie laluan kedua
bayangkan sendiri laluan ke3 panjang mana
 Budak gemok nie la yang paling semangat sekali

 Abah nie nampak je macam tak gayat dalam hati sapa tahu

 Mak mengambil masa setengah jam untuk memulakan langkah pertama
sambil menagis dan aku kira sure dah terkencing2 

 Kolam air panas yang paling panas 
menggelegak macam air baru masak


 Tab-tab air panas untuk org berendam
konsep sapa cepat dia dapat
kalau takde kosong kene tunggu org abis berendam


 
 -Bye-

_________________________________________________________________________
AKU:
Adik aku ajak try Canopy Walkway kat Taman Negara
Sumpah!! sumpah aku tak mau
dekat situ lagi scary dia punya Canopy semua tali dgn tangga-tangga pun tali pegang ja dah goyang kemain

-muCux-

5 000 Caci Maki:

Sue Echan said...

mcm gayat aku tgok jambatan gantung tu.. brrr... teringat mcm naik kete kabel pon ada...

Cik Bib said...

aku JELES. ok bai...

Cik Bib said...

aku jeles lagik...dems la. tp nasib baik pernah pegi da. tp still jeles gak. HUH....!

muCux said...

@Sue Echan agak gayat sebab tali dia paras pinggang pastu goyang2 klau orang tinggi mmg boleh terlepas

muCux said...

@Cik Bib dah pernah pergi nak jeles apa lagi weih. . .jom cuti sekolah jalan-jalan penang girl day out :)

 

Dunia Si muCux Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review