16 December 2010

Apa itu stress?

Dicarutkan oleh muCux pada ketika Thursday, December 16, 2010 2 000 Caci Maki Terpaut pada

Stress: Tekanan Mental

Tekanan mental adalah sebahagian daripada kehidupan harian. Ia merujuk kepada kaedah yang menybabkan ketenangan individu terasa diancam oleh peristiwa persekitaran dan menyebabkan individu tersebut bertindak balas.

Anda boleh mengalami tekanan ketika memenuhi tuntutan kerja, menyesuaikan diri dengan persekitaran baru, atau melalui interaksi sosial.

Tekanan mental yang sederhana boleh menjadi pendorong kepada satu-satu tindakan dan pencapaian tetapi kalau tekanan mental anda itu terlalu tinggi, ia boleh menimbulkan masalah sosial dan menggangu kesihatan anda.

APAKAH DIA TEKANAN MENTAL?
Tekanan mental adalah hasil interaksi antara peristiwa-peristiwa persekitaran dengan individu. Paras tekanan yang dihasilkan akan bergantung kepada sumber tekanan dan cara individu tersebut bertindak balas.

GEJALA TEKANAN

Ada beberapa gejala yang menandakan mental anda tertekan. Antara gejala tekanan mental adalah:
PERASAN

* Merasa bimbang
* Merasa cepat marah
* Merasa lemah semangat
* Merasa tidak tenteram dan
* gelisah

FIKIRAN

* Bimbang terhadap masa depan
* Kurang daya tumpuan
* Menjadi mudah lupa
* Fikiran tertumpu pada masalah tempat kerja
* Takut gagal
* Rendah harga diri

TINGKAH LAKU

* Tabiat merokok yang meningkat
* Penggunaan alkohol dan dadah sebagai cara mendapat mengurangkan masalah
* Hilang selera makan atau makan berlebihan
* Mudah cuai dan sering terbabit dalam kemalangan
* Mudah terkejut
* Bertindak secara impulsif dan agresif

PERUBAHAN FIZIKAL

* Berpeluh pada tangan dan badan
* Sering rasa dada berdebar
* Menggeletar,kering mulut dan kerongkong
* Mudah merasa letih
* Kerap kecing
* Sukar untuk tidur
* Masalah menghadzaman seperti, loya, muntah, cirit-birit, sembelit
* Sakit kepala dan leher Sakit-sakit sendi dan badan Mudah diserang penyakit

PUNCA TEKANAN

Perubahan-perubahan besar dalam kehidupan seseorang adalah punca tekanan mental yang paling biasa Peristiwa-peristiwa yang boleh mendatangkan tekanan mental bukan sahaja peristiwa yang negatif seperti kematian, dibuang kerja tetapi peristiwa positif seperti berkahwin, mendapat cahayamata ataupun kenaikan pangkat.

CARA MENGURANGI TEKANAN MENTAL YANG DIALAMI

Kebanyakan punca tekanan mental boleh diubah, dihapuskan atau dikurangkan. Bagaimanapun anda harus terlebih dahulu menyedari dan memahami reaksi anda terhadap tekanan. Cara-cara yang boleh digunakanuntuk mengurangi tekanan mental anda:

* Makan makanan seimbang tiap-tiap hari
* Bersenam atau riadzah secara kerap
* Mempunyai hobi yang boleh mendatangkan ketenangan
* Mempunyai keutamaan dan matlamat yang realistik
* Mengendalikan masa secara berkesan dan bijaksana
* Selalu berpandangan positif and fokus kepada sifat-sifat baik anda
* Dapat menerima kelebihan dan kelemahan diri sendiri.
* Bersedia berkongsi masalah dengan orang lain yang boleh dipercayai
* Mengamalkan teknik relaksasi seperti relaksasi otot secara progresif atau meditasi. Misalnya apabila merasa tertekan, perlahankan tarikan dan keluaran nafas anda untuk beberapa minit.
* Dapatkan bantuan profesional sekiranya tekanan mental yang anda hadapi berpanjangan atau sukar diatasi.

klau aku stree aku suke mkn aiskrim n coklat n g spa rase tenang jew tp stress aku waktu skg nie aiskrim n coklat mahupown spa x berkesan lngsung aku perlukan vacation utk hirup udara segar tenangkan pkran, delete n format smue benda2 yg x pkai dlm otak aku n loading benda2 baru dan segar. . .huhuhuhuhu. . .




p/s: Aku Sangat stress pada waktu ini. . .Harap Maklum.

-muCux-

15 December 2010

NETBALL

Dicarutkan oleh muCux pada ketika Wednesday, December 15, 2010 2 000 Caci Maki Terpaut pada








14 December 2010

bezday ya!!!

Dicarutkan oleh muCux pada ketika Tuesday, December 14, 2010 0 000 Caci Maki Terpaut pada
aku nk cite skit pasaL adeq aku yg bongsu nie
nama dier ALIA ANISYA aku pnggil dier ya. . .
31st of dec nie bezday dier n
ari keramat aku ngan adeq aku anis n asya
sbb kene pakse beli adiah utk ya. . .
2 bulan awal dah pesan " kak in jgn lupe kumpul duet beli adiah ya taw"
bole plak maen oder2 cm 2. . .
dak kecik sowg nie manja skit maklum la anak bongsu
kekadang sian tgk dier sbb xdew kawan nk maen
yela kakak2 dier dah besa xkan ler nk join maen taman n maen teng teng skali
nk bagi dier g taman sendiri aku x caye. . .
so maen la dier sowg2 kat uma. . .
kat uma 2 ada satu basikal tp tayar pancit n rantai putus
so klau dier nk maen basikal dier dok kayuh basikal 2 jew la konon2nye cam dah jauh sngt la dier mengayuh(sampai alamanda) padahal x gerak mane pown. . .
kekadang klaka lak aku tgk hihihihihihi dan sbb 2 jugak la dier smpai skg x reti naek basikal
walaupon dah darjah 4. . . .
dak kecik nie perangai cam ganas ckit aku kekadang aku pnggil dier ALI(ringkasan dr ALIA) mase mak aku mengandungkan dier ktowg smue cam harap lelaki sbb dah bowsan smue adeq beradeq ktowg pmpuan skali kuar pmpuan jugak 2 yg cam jantan ckit 2. . .kecik2 dulu suke pkai suar askar klau leh spender pown nk askar jugak. . .
Lagi satu faberet dak kecik ialah MAKAN klau pasal mkn mmg no satu badan pown dah mok2
bile g mkn kat kedai mezti nk tax makanan owg laen skit. . .
klau mkn burger mezti nk mkn nasi jugak sbb x cukup tp biLe dier x lalu mkn ktowg lak yg risau
nape lak dier x mkn byk rinie. . .skg nie dier ada bela labi2 so dier dok maen ngan "cici" dier 2 jew la tp nk pegang takot n geli tah pape tah. . .
itu la alia ainisya :)
skg nie aku tgh dok2 pk lg nie apa nk bg kat dier nie. . .
klau ada idea komen2 la erk. . .
Alia ainisya i ♥ u mwaaaahhhhh. . . .

-muCux-

Hunt 4 FuN 2010

Dicarutkan oleh muCux pada ketika Tuesday, December 14, 2010 0 000 Caci Maki Terpaut pada
finally berakhir jugak hunt 4 fun 2010 anjuran club BAC. . .
Acara kemuncak yg di tunggu2 oleh aku :)
tp kali nie aku di tarik menjadi Marshal n "mamarazzi"
penat tp seronok n njOy sngt tgk gelagat2 peserta buat task LoL. . .
dowg semua mmg sporting special thanks pada semua yg menyertai
hunt 4 fun 2010 :)

checkpoint


check-in


Hunters


ready????? bukan maen lg en. amin padahaL datuk ct yg flag off


bermula siri penjelajahan


1st task soalan pengetahuan am


2nd task kira kacang @ taman botani

@ taman warisan task namakan daun




incik BELUT antara challenge yg paling bezt. .



Owg kuat incik beLut. . .cayaLa
(nk soh aku pegang mmg tidak la)


task Custome @ PICC
ijoy dgn costume hang tuahnye


ninja warriors


rapunzel a tangled tale


pemenang anugerah Khas Juri dlm task costume
cik kipas lipas


marshaL B4 start

Owg2 kuat Hunt 4 fun 2010


TAHNIAH pada semue HUNTERS. . ..


video

nk taw bape ekor incik belut yg ada x?
klik play :)

p/s: Tahun depan nk cube nasib plak :)

-muCux-

08 December 2010

Melaka WonderLand. . .

Dicarutkan oleh muCux pada ketika Wednesday, December 08, 2010 0 000 Caci Maki Terpaut pada
Asalnye pLan ngan family aku nk p Lost World Tambun tp last minit x jd cos mak aku dpt voucher melaka wonderland so berangkatlah kami sekeluarga ke melaka. . .Melaka Wonderland nie br jew bukak april 2010 so agak excited la nk g. . .sampai jew kat sana hancur kot harapan apa yg di gembar gemburkan x sama dgn apa yg ada depan mata tp dah smpaikan? trz kan jugak la niat 2. . .owg bukan maen punye ramai sampai xdew ruang lngsung tok aku wat renang berirama, kuak lentang dan sebagainye huhuhuhuhu sangat tension 1 thing yg aku x puaz aty sngt makanan x leh bwk masuk sian mak bangun pagi penat2 masak nasi lemak tp x leh bwk masuk sib baek abah ada :). . . papepown bile dah sama ngan family tempat x bezt pown xpew janji dpt spend mase ngan dowg :). . .x sempat nk snap pict byk2 pown cbuk mandi so apa yg ada jew la aku upload njoy da pict ya u all :p. . . .


kami 3 beradeq. . . .


mucux


mak n abah



adeq


asya aka akak

alia aka ya dak nie klau dpt mandi x ingt darat langsung. . .tgk smpai kembang2 hidung dier mandi hihihi. . .

mamat(dak encem baju oren) takot air huhuhuhu

asya(baju merah) sngat gembira bile jumpe air


-muCux-

06 December 2010

TIOMAN ISLAND 2007

Dicarutkan oleh muCux pada ketika Monday, December 06, 2010 0 000 Caci Maki Terpaut pada
Tgh dok usha2 blog mmbr2 yg br update mata tertumpu kat bLog "ceritera cinda" teringt moment mase g tioman bezt giLer teruz aku ciLok pict dr bLog ceritera cinda n post kat blog aku. . .sowie la kak nadi pict aku mase g tioman nie dah kemana2 tah LoL. . .
njoy da pict ya :)

















(gmbar hiasan)


(Satu lg pict xdew kene mengena ngan entry )


p/s: buLan apriL mau repeat tioman island :)

-muCux-

 

Dunia Si muCux Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review